انواع چوب | مزایا، معایب و کاربردهای چوب در صنعت مبلمان
صنعت مبلمان و صندلیسازی از انواع چوب برای ساخت محصولات با کیفیت و زیبا استفاده میکند. هر نوع چوب ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارد که آن را برای کاربردهای خاصی مناسب میسازد. در ادامه به بررسی چند نوع رایج چوب و کاربردهای آنها میپردازیم.
چوب های سخت و نرم شامل انواع مختلف چوب در حالت طبیعی خود هستند و چوب های صنعتی اغلب شامل ترکیبی از انواع مختلف چوب است. فقط چند چوب سخت وجود دارد که از درختانی مخروطی یا برگ سوزنی نیستند به دست می آیند، در عوض، این درختان میوه دارند. رایج ترین گونه های چوب سخت عبارتند از گیلاس، افرا، ماهون، بلوط و گردو.
اصطلاح چوب های نرم به این معنی نیست که بافت این چوب ها واقعا نرم است. این فقط اشاره به سهولت کار با آنها در نجاری دارد. نمونه های بارز این درختان، سرو، صنوبر، کاج، سرخدار و صنوبر هستند. چوب صنعتی به تمام محصولات چوبی تولید شده، اطلاق می شود. نام دیگر این محصولات، چوب کامپوزیت است. ضایعات چوب کارخانه های چوب بری برای تولید چوب صنعتی استفاده می شود. با استفاده از یک فرآیند حرارتی یا شیمیایی این کار انجام می شود. به عنوان مثال می توان به تخته کامپوزیت و تخته سه لا اشاره کرد. این نمونه ها بسیار شناخته شده و پرکاربرد هستند.
چوب بلوط (Oak)
چوب بلوط به دلیل استحکام و دوام بالایی که دارد، برای ساخت مبلمان سنگین و با دوام مانند میزها و صندلیهای سنتی مورد استفاده قرار میگیرد. چه نوع سفید و چه قرمز آن بسیار پرطرفدار و محبوب است. درخت بلوط، چوبی بسیار سخت و متراکم دارد. دارای بافت درشت و صاف است که برای ساخت کفپوش و کابینت بسیار ایدهآل است.
بلوط سفید دارای رنگی در بازه سفید تا زرد کم رنگ است، در حالی که بلوط قرمز رنگ تیرهتری دارد. به خوبی خم می شود و در برابر حشرات و پوسیدگی مقاوم است. بهترین بشکهها و قایقها در طول تاریخ از چوب بلوط ساخته شده اند.
مزایای چوب بلوط
بادوام: سختی و طول عمر این نوع چوب معروف است.
تنوع: در گونه های مختلف با ویژگی های مختلف موجود است.
مقاوم: مقاومت خوبی در برابر رطوبت و سایش دارد.
معایب چوب بلوط
سنگین بودن: کار کردن با آن دشوار است.
گران بودن: بلوط مرغوب گرانتر است.
مستعد انقباض: می تواند در محیط های خشک جمع شود.
جذب حشرات: ممکن است آفاتی مانند سوسک های پودری را جذب کند.
چوب گردو (Walnut)
این چوب با رنگ طبیعی گرم و بافت زیبای خود برای ساخت مبلمان لوکس و اصیل مناسب است. چوب گردو در ساخت صندلیها و میزهای باکیفیت کاربرد دارد. گردو یکی دیگر از چوب های سخت محبوب است که در مناطق شمالی ایران، فارس، ارومیه و همدان رشد می کند. چوب این درخت رنگ شکلاتی تا قهوهای کم رنگ است و همین دلیل محبوبیت زیاد آن است. چوب گردواغلب دارای بی نظمی و موج است. چوب گردو متاسفانه در برابر حشرات مقاوم نیست. با خشک شدن، تاب می خورد و کمی جمع می شود و به چوبی محکم تبدیل می شود. این نوع چوب ایده آل برای مبلمان گران قیمت، گردو همچنین معمولا برای کابینت هم استفاده می شود.
مزایای چوب گردو
رنگ زیبا: رنگ تیره و زیبای آن به گرمای محیط می افزاید.
استحکام بالا: تعادل خوبی بین قدرت و وزن دارد.
بافت ریز: می توان سطح آن را تا حد زیادی جلا داد و سطحی صیقلی درست کرد.
پایداری بالا: کمتر مستعد تاب برداشتن و کوچک شدن است.
معایب چوب گردو
قیمت بالا: به طور کلی این نوع چوب از سایر چوبها گرانتر است.
نرمی: در مقایسه با چوب های سخت دیگر، چوب گردو نرمتر است.
دسترسی محدود: چوب گردو با کیفیت کمی سخت پیدا می شود.
چوب راش (Beech)
چوب راش که بسیار سبک و انعطافپذیر است، برای ساخت مبلمان مدرن و صندلیهایی با طراحی خاص استفاده میشود. رنگ چوب راش از تقریباً سفید تا رنگ کاهی متغیر است که با افزایش سن درخت تا حدودی تیره می شود. خیلی بادوام نیست، اگرچه چوب محکمی است. تمایل به جذب رطوبت دارد که آن را در معرض آسیب حشرات قرار می دهد.
چوب راش برای استفاده در فضای باز یا مکان های مرطوب ایده آل نیست، کار با چوب راش نسبتاً آسان است. از آنجا که می تواند رنگ ها و لکه ها را به خوبی نگه دارد، اغلب برای تخته سه لا و روکش استفاده می شود. کابینت، آلات موسیقی و کفپوش از دیگر کاربردهای رایج این نوع چوب هستند.
مزایای چوب راش
سخت: مناسب برای ساخت اقلام بزرگ و سنگین.
بافت صاف: به راحتی پرداخت می شود و سطح صیقلی پیدا میکند.
ظاهر یکنواخت: در تمامی چوب راش بافت یکدست و رنگ یکنواختی دیده می شود.
مقرون به صرفه: به طور کلی ارزان تر از چوبهای سخت دیگر است.
معایب چوب راش
مستعد شکستن: کار با آن می تواند چالش برانگیز باشد.
جاذب رطوبت: مستعد تاب خوردگی و تورم است.
طول عمر کوتاه: این چوب برای استفاده در فضای باز ایده آل نیست.
چوب صنوبر (spruce)
به دلیل وزن سبک و قابلیت رنگپذیری بالا نسبت به انواع چوب های دیگر، چوب صنوبر برای ساخت مبلمان رنگی و سبک مناسب است. چوب صنوبربرای پروژه های کشاورزی و ساختمانی استفاده می شود. صنوبرنوعی چوب نرم همیشه سبز است که می توان آن را به عنوان چوب SPF خریداری کرد. یکی از ویژگی های آن رنگ روشنش است. به همین دلیل است که معمولاً به عنوان چوب سفید نیز شناخته می شود. با بافت صافی که دارد، صنوبر می تواند یک آکوستیک (عایق صدا) عالی باشد. این یک چوب ایده آل برای ساخت آلات موسیقی مانند گیتار، سازهای زهی و پیانو است.
مزایای چوب صنوبر
سبک بودن: حمل و کار با آن آسان است.
مقرون به صرفه: معمولاً نسبت به چوب های سخت کم هزینه تر است.
طنین انداز: اغلب در آلات موسیقی به دلیل کیفیت صدا استفاده می شود.
معایب چوب راش
نرم بودن: احتمال ایجاد خراش و فرورفتگی روی آن زیاد است.
دوام کم: به اندازه بسیاری از چوب های سخت محکم نیست.
حساس به رطوبت: در صورت قرار گرفتن در معرض رطوبت می تواند تاب خورده یا پوسیده شود.
ظاهر ناهمگون: بافت و رنگ می تواند به طور گسترده ای در طول چوب صنوبر متفاوت باشد.
چوب ماهون (Mahogany)
این چوب با دوام و سنگین برای ساخت مبلمان سنتی و کلاسیک استفاده میشود و زیبایی خاصی به فضا میبخشد. درخت ماهون می تواند بسیار بلند شود و در آمریکای مرکزی و جنوبی، غرب آفریقا و همچنین هند غربی یافت می شود. این چوب بسیار ظریفاست و برای درست کردن اشیا بسیار لوکس مناسب است. دارای رنگ قهوه ای مایل به قرمز یا قرمز پررنگ و بافت صاف و سفت است. این باعث می شود آن بسیار متراکم باشد و همچنین به یکی از مقاوم ترین انواع چوب تبدیل کند. در برابر حشرات و پوسیدگی مقاومت بالایی دارد، همچنین چوبی بسیار پایدار است، به علاوه در برابر تاب خوردگی و تورم مقاومت می کند. پروژه های بسیار لوکس و گرانقیمت مانند کابینتهای سفارشی و ساخت قایق اغلب از چوب ماهون به دلیل تمام ویژگی های جذاب آن استفاده می کنند.
مزایای چوب ماهون
بافت جذاب: رنگ غنی و گرم به همراه بافت یکدست.
سهولت کار: برش، شکل دادن و سنباده زدن آسان است.
پایداری: در برابر تاب خوردگی و جمع شدن بسیار مقاوم است.
بادوام: مقاومت آن در برابر سایش عالی است
معایب چوب ماهون
قیمت بالا: اغلب گرانتر از سایر انواع چوب است.
سنگینی: به دلیل وزن بالا می تواند کار با آن چالش برانگیز باشد.
در دسترس نبودن: چوب ماهون اصل کمیاب است و حتما باید از منابع قانونی به دست بیاید.
اثرات زیست محیطی: برداشت بی رویه و قطع غیر قانونی می تواند اثرات اکولوژیکی منفی داشته باشد.
چوب ساج (Teak)
چوب ساج به دلیل مقاومت بالا در برابر رطوبت و آفات، برای ساخت مبلمان ویلا مانند صندلیهای حیاط و باغ محبوب است. ساج یکی از بادوام ترین و جذاب ترین چوب های سخت موجود است. چوب ساج در اصل در آب و هوای گرمسیری بدست میآید و دارای طیف گسترده ای از کیفیت های شگفت انگیز است. نه تنها در برابر حشرات و پوسیدگی مقاوم است، بلکه کار با آن آسان است. پس ساج یک انتخاب عالی برای تکمیل دکوراسیون داخلی است. این چوب دارای بافتی ناهموار و درشت دارد. ساج بسیار شبیه به چوب ماهون است و تفاوت آن با ماهاگونی این است که بیشتر متمایل به قهوهای است تا قرمز.
مزایای چوب ساج
مقاوم: به طور طبیعی ساج در برابر پوسیدگی، رطوبت و آسیب حشرات مقاوم است.
رنگ جذاب: رنگ طلایی-قهوه ای تیره و بسیار زیبا.
بادوام: این چوب بسیار مستحکم است و طول عمر بالایی دارد
تعمیر و نگهداری کم: حتی در شرایط سخت، به حداقل نگهداری نیاز دارد.
در ادامه در جدول زیر می توانید در یک نگاه و به صورت اجمالی با انواع چوب، ویژگیها و کاربردهای آنها آشنا خواهید شد:
انواع چوب
ویژگیها
کاربردهای رایج
بلوط
محکم، بافت درشت
مبلمان سنگین، کمد، میز ناهارخوری
گردو
رنگ تیره، بافت زیبا
مبلمان لوکس، تزئینی، صندلیهای ظریف
راش
سبک، الاستیک
مبلمان مدرن، صندلیهای ارگونومیک
صنوبر
سبک، نرم
مبلمان سبک، قفسه، تخت کودک
ماهون
رنگ قهوهای قرمز، مقاوم
مبلمان کلاسیک، کتابخانه، میز مدیریتی
ساج
مقاوم در برابر آب و رطوبت
مبلمان بیرونی، صندلی باغی
معایب چوب ساج
قیمت بالا: در بین انواع چوب میتوان گفت قیمت بالایی دارد
سنگین بودن: کار با آن می تواند چالش برانگیز باشد.
آسیبهای زیست محیطی: برداشت غیر اصولی می تواند اکوسیستم را تحت تاثیر قرار دهد.
طبیعت روغنی: روغن های طبیعی این درخت می تواند کار با آن را چالش برانگیزتر کنند.
بهترین نوع چوب برای مبلمان
با توجه به توضیحاتی که در مورد مزایا و معایب و کاربردهای انواع چوب ارائه شد در این بخش به این موضوع می پردازیم که چه نوع چوبی برای ساخت مبلمان بهترین و مناسبترین است. عوامل مختلفی در انتخاب چوب مناسب برای مبلمان دخیل هستند. به طور کلی، چوب های سخت معمولاً بهتر هستند، زیرا مبل راحتی باید برای استفاده منظم مقاومت داشته باشد. مکان و نحوه استفاده از مبلمان تعیین میکند که چه نوع الواری باید استفاده شود. برای مبلمان فضای باز، گونه هایی مانند چوب ساج و چوب ماهون به خوبی کار می کنند.
برای مبلمان داخلی مانند میز و صندلی، چوب های سخت مانند بلوط و گیلاس عالی هستند. اما در برخی موارد می توان از چوب های نرم تری استفاده کرد، به شرطی که ساختار آن ها بسیار محکم باشد.استفاده از کاج و صنوبر برای این شرایط بسیار گزینه خوبی است. برای مبلمانهای کلاسیک که نیاز به کنده کاری یا شکل دهی دقیق داریم، باید از چوبهای نرم تر استفاده کنیم.
صنعت مبلمان و صندلیسازی از انواع چوب برای ساخت محصولات با کیفیت و زیبا استفاده میکند. هر نوع چوب ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارد که آن را برای کاربردهای خاصی مناسب میسازد. در ادامه به بررسی چند نوع […]
به چه دلایلی انتخاب جلو مبلی و عسلی مناسب برای فضای خانه مهم است؟ این عناصر، جزو عواملی هستند که با انتخاب دقیقشان میتوان زیبایی و شیک بودن را در دکوراسیون خانه دوچندان کرد. میزهای جلومبلی با انواع مدلها و […]
مبلمان به عنوان یکی از عناصر اصلی دکوراسیون داخلی منزل، نقش بسیار مهمی در تغییر و تحول ظاهر و آراستگی فضاها دارد. بنابراین، انتخاب و خرید مبلمان یک تصمیم حائز اهمیت است که معمولاً تمام اعضای خانواده در آن مشارکت […]
امروزه انتخاب یک سبک مشخص برای طراحی دکوراسیون خانه امری ضروری است. در میان سبکهایی مانند بوهو، روستیک، معاصر، مدرن و… سبک مینیمال به زیبایی در حین سادگی تاکید دارد. حال سوال اینجا است که اگر این سبک را برای […]
داشتن یک خواب آرام شبانه تاثیر بسیار زیادی بر روی کیفیت زندگی ما دارد. از این رو، المانهایی مانند تخت خواب، بالش و روبالشی، بسیار مهم هستند. اما بدون شک، یکی از اصلیترین عوامل برای یک خواب با کیفیت، تشک […]
نظرات کاربران